duminică, 19 februarie 2012

Grasimile (lipidele)

Grasimile sunt asociate cu bolile de inima. In mare parte aceasta asociere este gresita. Alimentatia in intregul ei contribuie la bolile de inima atat timp cat nu este una echilibrata.

Ce stim despre grasimi? Wikipedia spune: Lipidele sunt substanțele organice grase, insolubile în apă, dar solubile în majoritatea substanțelor organice, ce conțin grupa hidrocarbon. Acestea joacă un rol important în viața materiei vii.
Da, grasimile (lipidele) joaca un rol important in viata materiei vii. Dietele care elimina lipidele in ideea de a slabi, pot dauna sanatatii. 

Cand vorbim despre lipide in alimentatia trebuie sa mentionam si carbohidratii. Practic ai de ales intre o alimentatie in care sursa principala de energie sa fie lipidele sau carbohidratii. Personal as opta pentru o alimentatie in care sursa principala de energie sa fie lipidele iar carbohidratii sa fie in cantitate minima (50-100) si sa provina din legume. 
Desigur, este foarte important si ce surse de grasimi se regasesc in alimentatia noastra. Din produsele animale vom avea grasimi saturate (rele) iar din seminte crude, ulei vegetal, peste s.a.m.d grasimi nesaturate (grasimile bune). 
Pentru o dieta echilibrata trebuie ca lipidele nesaturate sa fie in cantitate mai mare decat cele saturate. Este impropriu spus grasimi rele la grupa de grasimi saturate. Este recomandat sa nu avem exces de grasimi nesaturate dar nici decum sa le eliminam. 

Grasimile nesaturate se impart in grasimi mononesaturate si polinesaturate. Cantitatea celor doua subgrupe difere semnificativ de la aliment la aliment. 

In grupa de grasimi nesaturate se regasesc si acizii grasi Omega 3, Omega 6 si Omega 9. Omega 3 a devenit chiar un brand. Multi producatori se lauda pe eticheta produselor ca sunt imbogatite cu acidul gras Omega 3. 
La un simplu search pe google vom regasi nenumarate articole care fac corelatie intre consumul de acizi grasi si beneficile aduse sanatatii. 
Sursa principala de acizi grasi este carnea de peste, semintele crude si uleiul vegetal. Totusi, trebuie tinut cont de un echilbru intre Omega 3 si Omega 6 (un raport de 1 - 4).

Grasimile procesate (hidrogenate) nu trebuie tinute spre minim ci eliminate din alimentatie. Grasimile hidrogenate se regasesc in alimentele procesate industrial (margarina, ciocolata, bomboane).

Bottom line: grasimile (lipidele) sunt vitale pentru buna functionare a organismului. Pentru o dieta echilibrata este recomandat sa te documentezi asupra tipurilor de lipide si rolului acestora in alimentatie. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu